torsdag 17 mars 2011

VECKANS MENTALA TIPS


Sätt värde på skillnaderna och olikheter

Att lära sig att alla är olika är en av de viktigaste punkterna inom mentalträning. För att kunna sätta värde på skillnaderna är att inse att alla människor ser omvärlden, inte som den är, utan som de är.

En person kan få rika resurser och tillgångar genom att samarbete med andra människor. Om man sätter värde på skillnader ökar man sin kunskap och förståelse av verkligheten. En som bara litar på sina egna erfarenheter ser världen bara utifrån sig själv och blir då mycket begränsad på information.

Är det logiskt att två människor kan vara oense trots att båda har rätt?
NEJ, det är inte logiskt, det är PSYKOLOGISKT.

För att vi är betingad med olika saker från början därför ser vi saken olika.
Vi borde börja sätta värde på att vi är olika som människor och att vi se saker på olika sätt. Om vi gör det kan vi komma fram till ett tredje alternativ som kanske är det bästa.
Om man ser olika på saker så kan man ju säga, BRA! Du ser saken på ett annat sätt. Hjälp mig att se vad du ser. Om du gör detta lär du dig något nytt.
Om två människor har samma åsikt är den ena av dem onödig. Jag behöver tala eller kommunicera med dig därför att du ser annorlunda på saken och jag sätter värde på det. På det sättet ökar jag min verklighet och bryr mig om dig.

”Om man ska behandla alla lika måste man behandla alla olika”

En liten historia från min bok:
”En vacker dag bestämde sig djuren att de måste börja skolan. De gjorde ett schema som bestod av löpning, klättring, simning och flygning och alla skulle undervisas i alla ämnen. Ankan var en mycket duktig simmare och fick högsta betyg i det. I flygning var han också bra men mycket dålig på löpning. Eftersom han var så dålig i löpning fick han stanna kvar efter skoltid och springa. Detta pågick tills hans simfötter var så illa tilltyglade att simningen gick mycket sämre. Kaninen var en av de bästa löparna men mådde dåligt på grund av att han var så dålig på att simma. Ekorren var bäst på klättring till han drabbades av svårigheter i flygning. Eftersom läraren ville att han skulle jobba mer med det fick han träningsvärk och ont kroppen så han fick bara en 2 av 5 i klättring. Örnen var ett problembarn och blev bestraffad för han kom före alla andra på klättring för han envisande sig om att klättra på sitt egna sätt. Vid årets slut visade sig att det var en ål som fick bästa genomsnittsbetyg för han kunde lite av allt”.

Detta är ett bevis på att vi ska ta vara på att vi är olika.




2 kommentarer:

  1. Hej Ida !
    Dina mentala tips är jätte enkla att tänka på men kan göra en så stor skillnad..kul att läsa o kul o få sig tankeställare:)

    Kram Pantea

    SvaraRadera
  2. Tack Pantea, Hoppas allt är bra med dig min vän???
    Kram Ida

    SvaraRadera