lördag 30 april 2011

Det som inte får hända!

För ca 8 år sedan hände det som inte får hända, varken i idrottens arena eller något annat forum för den delen, jag blev sexuellt ofredad av en landslagstränare i Svenska simlandslaget. En man med respekt och auktoritet utnyttjade sin position till sin fördel när jag endast var 15 år gammal.
Jag har valt att gå ut med detta idag bland annat eftersom jag såg det Patrik Sjöberg gjorde och blev väldigt imponerad. Samtidigt vill jag berättar min historia är för att hjälpa andra i min situation, eller kanske till och med förhindra att det ska hända någon annan igen.

Det hela startade när jag simmade i landslaget. Jag trivdes väldigt bra med min landslagstränare och kände att jag behövde byta miljö. Förslaget kom då att jag skulle åka upp till Linköping för att träna under tränaren som jag brukade ha på landslagssamlingarna. Incidenterna nedan utspelar sig över 3-4 dagar under min vistelse i Linköping. Det började med att vi var hemma hos honom för att planera min satsning mot OS i Athen. Kommentarer som att jag kan se på dig att du är rakad och att du inte skäms eftersom du aldrig rättar till din baddräkt var bara start skottet. När vi var inne i lägenheten visade han mig istället bilder på sig själv och hans fru i olika sex positioner. Sen tog han fram en avgjutning på sin frus underliv och visade mig. Jag var väldigt obekväm och kände mig vilsen i allt detta och ville bara komma därifrån, men jag uppträdde så normalt jag bara kunde. När vi sen skulle ta hissen ner mot garaget så tryckte han upp mig mot hissväggen och började smeka och kyssa mig. När vi väll kom ner med hissen så gick jag ur och då ställde han sig och frågade om vi skulle åka upp igen, med antydningen att vi skulle fortsätta det han startat i hissen. Jag svarade att jag inte ville och att vi skulle på träning. När vi sen åkte till träningen i hans bil fortsatte han genom att smeka mig på låret och berättade att han ha haft samma förhållande till andra. Jag försökte vara så normal som möjligt så det inte skulle märkas att något var fel. Senare på kvällen ringde jag hem till mina föräldrar och berättade om allt som hade hänt. Det blev rasande men jag sa att jag skulle vägra att erkänna det som hade hänt om dom skulle polisanmäla eller berätta det för någon. När något sånt här inträffar tror man att det är ens eget fel och att det är en själv det är fel på. Men idag vet jag att jag är en ärlig och 100% korrekt person. Jag har inte gjort något fel och jag förtjänar absolut inte det som har hänt mig och ingen annan gör det häller.

Efter att ha tränat i så många år för att komma till OS, som var min största dröm, blev jag självklart också rädd för att ingen skulle tro mig. Jag tog därför kontakt med SOK (Sveriges Olympiska Kommitté) och bad om att få byta tränare på de kommande landslagslägren. När mina argument inte var goda nog till att få byta tränare insåg jag att det inte fanns någon annan utväg mer än att berätta allt som hänt mig. Det var otroligt jobbigt och tränaren polisanmäldes. Detta resulterade i att jag fick gå igenom två rättegångar eftersom han blev först friad i tingsrätten men senare dömd i Hovrätten för sexuellt ofredande. Detta var en otroligt jobbig period. Först blev jag utnyttjad och sen skulle jag vittna mot den här tränaren och behöva berätta historien om och om igen.

Detta är en väldigt förkortad version av allt det som har hänt och allt det jag har gått igenom. När själva utnyttjandet inträffade var det otroligt jobbigt och hemskt men minst lika jobbigt och hemsk har det varit tiden efteråt. Min familjs stöttning blev min räddning. Före och under själva rättsprocessen var det ingen från varken Svenska simförbundet eller landslaget som hörde av sig till mig och frågade hur jag mådde. Det handlar inte om att du väljer någons sida utan bara att du bryr dig. Jag var endast 15 år när det fruktansvärda inträffade och 19 år när själva rättegången höll på. Jag fick en blomsterbukett från simförbundet efter det att tränaren blivit dömd, Tack!!!!?

Jag vet inte om det finns någon handlingsplan i förbundet för sådana här tillfälle och om det gör det så fungerade den inte med mig i alla fall. Om det nu inte finns någon handlingsplan så borde det finnas för att kunna hjälpa de drabbade. Jag märkte, kort efter att tränaren blivit dömd, hur andra tränare i Sverige under tävlingar tog avstånd från den dömda tränaren. Det betydde väldigt mycket för mig eftersom det kändes som att det inte var ett accepterat beteende. Men som tiden gick så gjorde alla andras minnen det också utom mitt och min familjs. Idag är det som att det aldrig har hänt

Ända sen jag blev utnyttjad har jag haft det väldigt tufft i många situationer. Direkt efter att rättegången var avslutad var jag väldigt mentalt instabil och väldigt osäker på mig själv. Minsta lilla fel kunde vända upp och ner på hela min värld. Idrotten simning är något som jag håller väldigt kärt. Jag har simmat i princip hela mitt liv och älskar det otroligt mycket. Idag har jag med hjälp av min mentala tränare Igor Ardoris kommit fram till att jag identifierar mig själv med Ida som simmar och inte simmaren Ida. Min kärlek till simning vann över allt det hemska jag hade genomgått. Jag bestämde mig för att fortsätta min satsning mot OS nr 2 i Peking, det var lättare sagt än gjort. Jag tränade halvhjärtat under stora delar av 2005-2006. Det var först 2007 som jag verkligen bestämde mig för att ge det en ordentlig chans. Dåvarande förbundskapten Thomas Jansson valde att ta med mig i landslaget utan att jag egentligen visat några resultat på en längre tid. Han trodde på mig och jag kom tillbaka till landslaget som ett wildcard. I mars 2008 var det OS uttagningar för Sverige under EM i Eindhoven. Det var en otrolig stor trupp som togs ut där alla simmare fick ha med sina tränare för att kunna få bästa möjliga matchning. Jag fick på omvägar höra att den dömda tränaren också skulle resa till Eindhoven som tränare eftersom han hade landslagssimmare. Detta kom som en otrolig chock för mig och jag blev helt förkrossad. Min man blev rasande och bestämde sig för att skriva ett mail till ordförande i riksidrottsförbundet Karin Mattsson (Ni kan läsa hans mail längre ner). Efter mycket om och men visade det sig tillslut att så inte alls var fallet. Simförbundet hävdade att den dömde tränaren aldrig varit uttagen till EM. Dock har den dömda tränaren varit uttagen till ett av de första lagkappslägren som simförbundet har börjat arrangera, till och med hans namn stod med på inbjudan som förbundet sände ut. Återigen blev min man rasande och vi hade ett långt möte med den nya förbundskaptenen Greg Salter under Mare Norstrum i Barcelona. Min man menade att förbundets agerande var helt oacceptabelt. Greg försvarade sig med att han inte viste om det som hade hänt mig. Det må hända att han som kommer från andra sidan världen inte hört historien om hur jag blev utnyttjad när jag var 15 år. Men många andra i förbundet visste om det och vet det än idag. Det är nog med att jag ska behöva möta denna personen på olika tävlingar runt om i Sverige.

Idag är jag en helt annan person än jag var när det hemska inträffade i Linköping. Jag har vuxit som människa och mår mycket bra. Mitt självförtroende har aldrig varit så bra och jag satsar nu mer än någonsin. Jag bor nu tillsammans med min man i Norska Stavanger. Alla som ska jobba inom idrott och speciellt med ungdomar här i Norge är tvungna till att lämna in ett polisregister som visar att du tidigare inte varit dömd. Jag håller till 100% med Patrik Sjöbergs argument med att det borde finnas samma regler här i Sverige. Friidrott och simning är två idrotter som är så pass ”nakna” att det kan locka till sig personer som inte borde vistats i dessa miljöer. Det måste gå att specialisera polisregistret som sådant att det endast söker efter sexualbrott. 


Expressen gjorde ett stort reportage:  Läs här 


Jag vill tacka min familj och mina närmaste vänner för all support och stöd under denna svåra tid. Jag hoppas att min historia ska hjälpa andra som befinner sig i samma situation att våga träda fram.

Kram
Ida Marko-Varga


Här nedan kan ni läsa min mans mail till Karin Mattsson.

"Hej Karin.

Jag förstår att som ordförande för Svenska Riksidrottsförbundet så är man en upptagen person, men jag hade hoppas på att du kan ta dig tiden och läsa igenom mitt mail. Jag vill gärna att detta mail hålls anonymt och att inga namn kommer ut.
Mitt namn är Sebastian Marko-Varga och jag jobbar som simtränare i Malmö klubben RAN. För mer än ett år sedan gifte jag mig med dåvarande Ida Mattsson (idag Marko-Varga) en av Sveriges många duktiga landslag simmare med OS i Peking som mål. Ida har simmat i svenska landslaget sen hon var 13 år, hon är den yngsta simmare genom alla tider till att vinna ett SM guld, Ida har även ett antal internationella medaljer fån både VM och EM, även en OS final i bagaget.
Ida blev för 7 år sedan sexuellt utnyttjad av tränaren******, dåvarande landslagstränare. Ida var inte mer än 15 år gammal när detta inträffade. **** dömdes den 15 februari 2005 för sexuellt ofredande och skadestånd (jag kan faxa över domen). Jag kom in i Idas liv i början av alla rättegångar och kan bara säga att det inte har varit lätt. Ida går idag till psykolog så att hon överhuvudtaget ska kunna satsa på sin simning som älskar överallt annat. Ida är fortfarande idag väldigt instabil efter allt som har hänt. Hon har sen incidenten inträffade haft väldigt svårt att lita på människor och det kommer ta väldigt lång tid innan hon kommer att anförtro sig till någon annan än mig och sin familj.

Problemet jag vill komma till är Svenska simförbundet och deras agerande i detta ärende. Jag som en vanlig medborgare och skattebetalare har ingen annan utväg än att ta kontakt med er på RF i hopp om hjälp. Att brotts dömde ******* överhuvudtaget kan vara lämplig som tränare kan jag inte förstå. Men som jag har förstått det är det upp till klubben själv om de vill ha kvar han eller inte. Men vad gäller min fru Ida stämmer inte det. Ida och jag har efter långa diskussioner kommit överens om att hon ska göra en riktigt satsning mot OS i Peking där hon har som mål att gå mot medalj. Vägen dit är lång och minst av allt behöver Ida tänka på annat än positiva saker. Därför blir jag väldigt upprörd när jag får höra av hennes tränare tillika far att sex dömde ******* är uttagen som personlig tränare till EM i Eindhoven i Mars som i sin tur är OS kval. Att ******* är tränare i Linköping kan jag inte göra något åt, men när jag får höra att han ska representera det Svenska landslaget blir jag mycket upprörd och inte minst rädd för min frus del. Är det rätt att en sexbrottsling överhuvudtaget får förfrågan om han ska representera Sverige vi ett EM? Även om han betalar allt själv så är det simförbundet som måste bistå med ackreditering, det är inget en privatperson kan göra.
Anledningen till att jag vänder mig direkt till dig Karin har och göra med att Förbundskaptenen och Svenska simförbundet redan bestämt sig, därför är det meningslöst för mig att försöka att prata med dom.

Efter att ha läst igenom RFs ställningstagande till sexuella trakasserier så kan jag inte annat än säga att Simförbundets agerande i detta ärendet är helt FEL! Att det ska behöva gå så långt att min fru ligger hemma och gråter och över väger om hon ska sluta simma eller inte kan inte accepteras.

I Riksidrottsförbundets policy och handlingsplan mot sexuella trakasserier inom idrotten
står det att:

Inom idrotten:
   ska ingen behöva känna sig kränkt, trakasserad, diskriminerad eller
känna obehag på grund av könstillhörighet.

   accepteras ingen form av sexuella trakasserier

Så är det inte idag min fru har blivit sexuellt utnyttjad och det är en verklighet vi får leva med resten av våra liv. Men efter allt min Ida och jag har gått igenom känns det som ett slag i ansiktet när man agerar på detta sättet. Jag hoppas på ert stöd. Har inte min Ida fått lida tillräckligt utan att hon ska behöva träffa den som har utnyttjat henne igen och igen.

"Man ska ju inte gradera brott, men jag tycker personligen att en person som åkt fast för till exempel fortkörning eller något liknande inte diskvalificerar sig från ledareuppgifter för all framtid. Däremot har jag svårt att se hur en person som dömts för vålds- och sexbrott kan få förtroendet att vara ledare. Där måste idrottsföreningarna vara hård i sin bedömning. Det handlar i första hand om barnens trygghet, men också om idrottens trovärdighet.
Ett annat citat: "Samhället har gjort det tydligt att personer som dömts för allvarliga brott, särskilt sexrelaterade sådana, inte ska få jobba med barn och ungdomar...."

Efter att ha läst denna intervjun hoppas jag innerligt Karin Mattsson att i alla fall du bryr dig om vad som har hänt och kommer att hända med min fru Ida Marko-Varga.


Med vänlig hälsning

Sebastian Marko-Varga"

71 kommentarer:

  1. Det var en sterk historie! Den kan sikkert være til hjelp for mange som har opplevd liknende, men ikke vet hvordan de skal gå fram.

    Hilsen Victoria Rung

    SvaraRadera
  2. Hei Ida,

    vil bare si at du er kjempe tøff som forteller din historie! Tror det kan være til hjelp og støtte andre som har opplevd liknende ting. Synes du har vært kjempe tøff som har kjempet for at forbryteren skulle få sin straff, det kan ikke bare ha vært en lett tid. Ønsker deg all lykke i fremtiden!

    Nicole

    SvaraRadera
  3. Hej

    Såg din blogg genom din syrras facebook.
    Så modigt av dig att berätta din historia, men ännu modigare och starkare tyckte jag du var när du vågade anmäla honom. Kan förstå att du hade många tuffa år. Tur att du har den härliga familj som du har.
    När jag läser din berättelse så blir jag så förbannad, hur kan han fortfarande få jobba som simtränare.
    Lycka till med allt

    Annette
    (mariettes moster)

    SvaraRadera
  4. Tack Ida!
    Det betyder så oerhört mycket att du skriver om detta för oss andra.
    Det är dags att simförbundet hanterar denna problematik omgående.

    Mvh
    Johan

    SvaraRadera
  5. tøft gjort av deg å stå frem...klem fra nord norge

    SvaraRadera
  6. Hej Ida!
    Så starkt och modigt av dig att gå ut med detta. Det krävs verkligen en öppenhet om ämnet så man vågar prata om det.Det är viktigt att alla barn och ungdomar får veta att det inte är deras fel utan förövarens. Att det finns ett stöd för barnen i föreningen om de skulle komma och berätta om något som hänt.Att det finns en handlingsplan.
    Jag har själv pratat med mina barn om detta nu och vi vill alla skicka massor av kramar till dig.
    Kram Paula Forsgren
    mamma i Sk Triton

    SvaraRadera
  7. Fortsätt kämpa. Att LASS kan agera så tandlöst är skamligt!

    SvaraRadera
  8. Hej Ida!
    Ville bara säga att jag tycker du är oerhört modig och stark att du vågat gå ut och berätta!
    Jag berättade min historia för DN, men ville vara anonym. Jag önskar att våra berättelser kan göra så att inte andra drabbas. Massa Lycka till i din satsning mot OS i London!

    SvaraRadera
  9. Hej Ida!

    Tack för att du valt att berätta, förstår att det har varit tufft. Det finns bara en sak som gäller och det är NOLL TOLERANS.
    Jag önskar att simförbundet ser över detta omgående. En person som blivit dömd för sexuellt ofredande och är kvar inom verksamheten/simningen kan jag helt enkelt inte förstå.
    Är det rädsla, feghet, okunskap eller brist på förståelse? som gör att detta inte tas om hand? Om det är så att den här personen har sådan makt/pondus? så att han håller sig kvar inom simningen,
    kan jag ju bara tänka mig hur han har använt den makten mot dig som minderårig.
    Jag önskar dig all lycka till mot OS och din styrka kommer att ta dig väldigt långt.

    SvaraRadera
  10. Hej Ida,
    Vi sänder en hälsning från Luxembourg....vi syns och hörs nästa vecka.

    mvh
    Robban och 5 Tritonsimmare

    SvaraRadera
  11. Hej Ida!
    Tack för att du har mod att dela med dig av dina hemska upplevelser för att förhindra att andra ungdomar ska råka ut för liknande händelser. Som förälder måste man kunna lita på barnens tränare. Den stora majoriteten av tränare gör ett fantastiskt arbete och får ofta alldeles för lite tack för allt det de gör för våra barn/ungdomar. Men tyvärr finns det sådana här hemska människor som svärtar ner för duktiga tränare. Efter att ha dömts för något sådant ska man aldrig mer få något tränaruppdrag! Det borde vara en självklarhet. Fram för att ett utdrag ur polisregistret ska bifogas ansökan som tränare! Lika självklart som om man arbetar som förskollärare eller dylikt. Starkt gjort Ida. Lycka till med din simning. Hälsning från en simmarförälder i Skåne.

    SvaraRadera
  12. Starkt av dig berätta. Tycker att det är upprörande att inte SSF har tagit avstånd från detta. Det har varit tyst i 10 år.

    Mattias Wernqvist

    SvaraRadera
  13. Hej Ida,

    Starkt av dig att berätta. Klubbar som håller dessa tränare under vingarna bara för att fortsätta nå resultat på det idrottsliga planet borde tänka igenom vad för principer och värderingar som driver verksamheten.
    Ställningstaganden som ditt blogginlägg är oerhört viktiga!!
    Det är bara att hoppas att fler vågar göra som du, och står för det som är riktigt och rätt.

    Mvh,

    Oscar

    SvaraRadera
  14. Starkt av dig Ida att gå ut och skriva detta. Hoppas detta kan hjälpa många andra. Tror mörkertalet är enormt.

    Man blir förbannad när man läser att LASS har en uttalad policy samt handlingsplan mot sexuella trakasserier se länk http://www6.idrottonline.se/ImageVaultFiles/id_246037/cf_69694/policy%20trakasserier%20051207.PDF.

    Är det ett skämt eller? Hur är det möjligt att ha kvar en dömd sexbrottsling? Trovärdigheten finns den? Man har en välformulerad handlingsplan där man starkt tar avstånd från sådana här handlingar. Syftet med handlingsplanen i LASS är motverka och förebygga sexuella trakasserier och mobbning. Hur är detta möjligt att ta på allvar när deras "högsta huvud" inom föreningen är DÖMD sexbrottsling? Försöker man tysta bort det?

    Lycka till med framtida satsningar.

    Daniel Ekberg

    SvaraRadera
  15. Hej Ida

    Tack för att du tagit dig mod att träda fram och berätta din historia.

    Mycket anmärkningsvärt är hur Svenska simförbundet överhuvudtaget kan sända ut inbjudningar till landslaget där det finns en sexdömd brottsling med som tränare. Vet föräldrar och tränare runt om i Sverige om vart dom sänder sina barn? När simmare åker iväg på landslagsuppdrag är det förbundet som har det yttersta ansvaret.

    Lycka till i din satsning mot OS i London

    SvaraRadera
  16. Strong du är som går ut med detta, klarat dig igenom det och blivit så duktig i simning. Lycka till, Ida!

    Fd. simmare i Södertälje.

    SvaraRadera
  17. Hej Ida,

    Så oerhört starkt och modigt av dig att gå ut och berätta. Och så viktigt för debatten!

    Man blir ytterst betänksam och heligt förbannad över agerandet från SSF och LASS sida, helt otroligt! Deras brist på agerande rättfärdigar indirekt den här idiotens handlande, vilket vi tycker är helt åt h-e.

    Ha det bra och kör hårt,
    Magnus och Åsa, simmarföräldrar i SK Triton.

    SvaraRadera
  18. Hej Ida

    Det är med stor sorg jag läser din blogg idag. Som ledamot i SSFs styrelse sedan 2005 har jag varit med och tagit beslutet om nolltollerans och att nämnda ledare är avstängd från alla uppdrag som Svenska Simförbundet arrangerar.

    Till min förfäran har det tyvärr varit ett par tillfällen som denne person trots detta blivit uttagen men när det kommit till vår kännedom har han med omedelbar verkan fråntagits detta. Instruktionerna är tydliga till vår organisation att detta inte är acceptabelt.

    Vår tydlighet blir tyvärr suddig i kanterna då en av våra föreningar fortsatt har denne person som anställd ledare och då sänder dubbla budskap inom vår idrott.

    Det är inte och kommer aldrig att vara acceptabellt att en person dömd för sexuellt ofredande kan fortsätta som ledare inom vår idrott!

    Jag kan bara beklaga den tystnad som du kännt från oss och hoppas att vi kan ändra på det för framtiden.

    Tack för ditt mod Ida och lycka till mot London
    Anki Jarl
    Svenska Simförbundet

    SvaraRadera
  19. Ja, barnens rätt till trygghet, ja...inte har de tänkt på det för fem öre. Man undrar ju vad anledningen är till att han får vara kvar, för visst måste det finnas nån anledning eftersom han inte ersatts av nån ärlig, kompetent tränare och helt och hållet SVARTLISTATS i Sveriges simmar-värld. Det vore inte mer än rätt!!

    Jag blir så fruktansvärt upprörd över att höra om vad som hänt dig och besviken över bristen på stöd från de i branschen när du gick ut med din berättelse! men samtidigt blir jag så glad att det finns starka människor som DU, som vågar stå upp för sig själv och du har verkligen blivit som ett ljus av hopp för andra i samma sits!!! Jag har tänt ett ljus för dig och jag ber att du ska få styrka och stöd av dina nära och kära (du har en underbar man som skrev det där brevet!!!) så att du ska orka fortsätta med det du älskar!! Ta hand om dig och lycka till i London!

    SvaraRadera
  20. Hej Ida och alla ni andra som läser detta!

    Om nu Anki Jarl tycker det är fel att Lass fortsätter andvända denna ledare/tränare så måste väl Svenska simförbundet agera mot detta och inte sitta med armarna i kors och råka kalla honom till inte en utan två samlingar utan att någon i organisationen reagerar.

    Nä sätt press på Lass så att han slutar att vara ledare/tränare det han har gjort är inte förlåtligt och får inte glömmas bort i jakten efter resultat...


    Lass borde inte få arrangera simtävlingar så länge han är verksam i klubben tänka att som förälder till en simmar behöva veta att det går en person på kanten som inte kan låta bli våra barn.

    Lycka till mot OS i London!

    SvaraRadera
  21. bilden är på en rumpa, inget underliv!! Är det okej att vara tillsammans med någon som nästan är 30 när man är under 18?

    LASS bör tänka över sitt beslut, ja, men att få dig själv att framstå som ett oskyldigt barn är bara larvigt, just pga din så pass mycket äldre pojkvän. Patrik sjöbergs historia och din är inte riktigt densamma!

    SvaraRadera
  22. ska tillägga att jag inte tycker om tränaren, vill att han FRIVILLIGT avgår, eller att han i annat fall blir avstängd.

    SvaraRadera
  23. som svar till anonym ovan:

    ..oavsett vid vilken ålder man blir utsatt för sexuella trakasserier så är det en kränkning. Som påverkar en som person resten av livet.

    Vad har du (anonym) för rätt att dömma? Du tycker inte historierna är detsamma, nä men likväl en kränkning som INTE skall förekomma i sådana här sammanhang (eller nåt annat). I alla brott finns det nyans skillnader och en skala, men det kan ändå vara lika hemskt för den drabbade.

    Att vara ihop med ngn som är så mkt äldre när man är ung kan vara ok om det är kärlek men många ggr tror jag att tjejen tidigare varit utsatt för ngt, dessutom tycker jag det är pedofil varning på killen...men det är min åsikt.

    När jag läser ditt inlägg så blir Idas mod ännu större, både att hon som väldigt ung vågade anmäla och gå igenom det som det medförde och att hon vågar berätta nu.

    Tränare av den typen har inget inom idrotten att göra.

    SvaraRadera
  24. Hej ida! Jag vill tacka dig för att du vågade göra det som ingen annan vågat. När jag jag läste om ditt fall i tidningarna, när domen gått igenom, förstod jag att det jag varit med om inte var ok.efter det vågade jag för första gången berätta min historia. Tack!

    SvaraRadera
  25. @Anonym 2 maj kl 06.32

    Du verkar väl insatt/insyltad i LASS och det har säkert bidragit till din konstiga och ifrågasättande bild av sann kärlek.

    Jag känner inte Ida men jag beundrar hennes mod. Har sett hennes fantastiska resultat/rekord i listorna men inte förstått varför hon valde att sluta första gången.

    Att som du, Anonym, gör och försvarar ett sjukt beteende gör att jag tror att detta bara är toppen på ett isberg.

    Om inte Riksidrottsförbundet och Svenska Simförbundet agerar så tror jag att detta får stora negativa effekter framöver. Jämförelse med de katolska prästerna och korgossarna är inte långt borta ...

    SvaraRadera
  26. Vill bara påpeka att LASS är en av de få idrottsföreningar som har en tydlig handlingsplan mot sexuella trakasserier, vilket innebär en total nolltolerans.

    SvaraRadera
  27. Hej Ida!

    Jag grips starkt av din berättelse,jag har själv simmat för ca 30 år sedan och utsattes då av en ledare/styrelserepresentant och tillråga på allt yrke inom rättsväsendet.Jag höll tyst om detta då, på senare år har det kommit fram att det var fler som drabbats av samma person,nu i efterhand ångrar man bittert att man inte agerade!!

    Lycka till Ida och Tack för din ärlighet!!

    SvaraRadera
  28. Anonyms åsikter är troligtvis utbredda inom simningen såväl som i samhället i stort. Hade det inte varit så hade tränaren omöjligt kunnat fortsätta träna ungdomar. Att lägga någon som helst skuld på Ida Marko Varga för detta som inträffat när hon var 15 år är äckligt. Jag tycker att det är beundransvärt att Ida öppet berättar om detta trots de obligatoriska irrelevanta påhoppen. Ida gör till skillnad från simförbundet och LASS styrelse någonting som faktiskt har verklig betydelse.

    Viktor Sandin, SK Ägir

    SvaraRadera
  29. Hela affären stinker. Minst sagt. LASS agerade oerhört fegt initialt i den här affären, under press från simmarföräldrar som bara hade sina barns bästa för ögonen. (här menas främst vuxna manliga simmare)
    Det vore intressant om LASS nuvarande ordförande tog bladet från munnen och kommenterade det hela. För hur det än är, ansvaret kvarstår och LASS rykte är fortsättningsvis lika nedsolkat som tidigare. Det kan man inte bättra på hur många Sm-bucklor man än vinner !

    SvaraRadera
  30. @Anonym 2 maj kl 10.25

    Vad spelar det för roll om man har ett policy-dokument om man inte omsätter det i praktisk handling?

    Är resultaten viktigare än hur trygga barnen och deras föräldrar känner sig när de deltar i LASS:s verksamhet?

    Vilka signaler skickar LASS till samhället i stort?

    Och att som LASS-tränaren tycka att man gjort rätt för sig i och med att han betalade böterna direkt känns mycket märkligt. Men det kanske står i policy-dokumentet att man ska göra så?

    SvaraRadera
  31. Som många andra har sagt så tycker jag det är otroligt starkt av dig Ida att våga berätta om vad du har blivit utsatt för. Noll Tolerans skall det vara!! Hoppas din röst kan hjälpa många andra!

    En f.d simmare i MKK.

    SvaraRadera
  32. Tack för att du delar med dig!

    Även om man inte ser själva händelsen som allvarlig, så är det faktum att det utfördes av en tränare mot en aktiv oerhört allvarligt. Detta är en gräns som inte får överskridas!

    Jag läste igenom LASS policy-dokument och det skickat två signaler, dels litar man inte på sina tränare och dels känns det väldigt "luddigt och tunt". Jag är idag aktiv i en mindre förening och vi hade aldrig kunnat leva upp till kraven som ställs i LASS policy. Det faktum att vi bitvis har en kanslist dit simmare går och ställer frågor om tävlingar/läger etc. gör att vi bryter mot dokumentet dagligen.

    En f.d simmare i MKK.

    SvaraRadera
  33. Du är oerhörd stark som vågar prata om detta- en sann förebild. Vad en av ovan personer har kommenterat är nära på ofredande/förtal. Ålder har ingen innebörd inom dessa brott, snarare en faktor till att det ses som ännu grövre!

    Stå på dig - låt aldrig någon få dig att må dåligt över något som inte är ditt fel! Det är vuxna som ska agera och vara de som är ansvariga, inte en 15-åring! Jag hoppas av hela mitt hjärta att de inblandade i LASS och SSF har mycket MYCKET dåligt samvete över deras hanterande i frågan!

    Stå på dig- lycka till - du är en STOR förebild!!!

    /Västsvensk simmare

    SvaraRadera
  34. @anonym 2 maj 06.22.

    Du har alltså köpt tränarens historia om att Ida var med på noterna. Jag vill bara säga att så säger väl alla sexualbrottslingar. Det är alltså fastställt i Svea Hovrätt att "det är ställt utom allt rimligt tvivel att tränaren är skyldig". Det är alltså inte tal om någon som står anklagad och kan vara oskyldig, eller ett fall där ord står mot ord.
    Tränaren är SKYLDIG. Att du väljer att uttrycka dig som du gör säger väl mer om dig än något annat. Du har rätt i att Idas fall skiljer sig från Patrik Sjöbergs, Viljo Nousiainen har aldrig fått chansen att försvara sig och inte blivit dömd. Det har tränaren i Idas fall de facto, TRÄNAREN ÄR SKYLDIG.
    Att Ida fått stå ensam i detta mot etablissemanget är en stor skam för svensk simning och svenska simförbundet. Hoppas förbundet tar sitt förnuft tillfånga och går ut offentligt och ger Ida den upprättelse hon förtjänar. Vad gäller LASS och att de behållt tränaren i tjänst innebär enbart att de skickar ut signalen, i vår klubb får du skylla dig själv om du blir utsatt vi försvarar sexbrottslingar och pedofiler. Oavsett policy. Omöjligt att nästa barn som blir utsatt vågar säga något i den klubben. Till sist kan jag bara säga att om inte förbundet tar sitt förnuft tillfånga hoppas jag inte de blir omvalda på nästa årsstämma.
    Stå på dig Ida och all lycka i framtiden.

    Christian Nilsson

    SvaraRadera
  35. Varför skyddas tränarens identitet? Är det pga släktskapet? En snabb googling hittar följande artikel:
    http://www.corren.se/sport/simning/?articleId=4685588

    /Förälder till barn i annan simförening

    SvaraRadera
  36. Tack Ida för ditt mod att både anmäla och berätta om det som hänt.

    Tror att mörkertalet är stort och att de unga står ensamma mot de vuxna som vägrar se, lyssna och tro på och ta ställning för de unga.

    Vilket bl.a. visas av följande artiklar:
    http://www.dn.se/sport/hon-uppmanades-tiga-om-sexovergreppen
    http://www.nyheterna.net/sporten/rennerstav_sparkad

    Förhoppningsvis leder den aktuella diskussionen till större öppenhet och att det i föreningar talas lika öppet om sexuella trakasserier/övergrepp som om alkohol, droger och kostvanor.

    Själv tror jag inte de unga skulle hitta på eller ljuga utan snarare är det vi vuxna som inte vågar se, lyssna och ifrågasätta eller ta ställning.

    Tycker det är trist att du Ida fått med dig detta i ditt bagage, men beundrar ditt mod.

    Lycka till i framtiden
    /annette

    SvaraRadera
  37. Hej ALLA glada och inte glada...

    först och främst så ljuger ida i sin historia och får allt snevridet.. du skriver för 8 år sedan att det ska ha hänt, du är idag 26 år och för 8 år sedan var du då 18 och inte 15. jag har domarna hemma hos mig och man kan klart och tydligt se på domarna hur dom föll.

    I båda domarna ( tingsrätt och hovrätt ) står det att tränaren ALDRIG taffsat eller aldrig hållt fast Ida, detta har ida själv sagt. Det finns som sagt att läsa.

    tränaren anmälde ida för förtal, och 2 dagar senare kom idas anmälan in.

    det står även i domen att detta absolut inte går att kategorisera under några omständigheter som utnyttjande..

    Så ja du Ida... ett bättre inlägg vore kanske på sin plats ? en ärligare version ?

    SvaraRadera
  38. Marthe Berg Sørensen2 maj 2011 kl. 20:49

    Hei Ida
    Jeg synes det er utrolig bra at du står fram med det som har skjedd.
    Det kan helt sikkert hjelpe noen som vært utsatt for lignende hendelser å takle det som har skjedd. Jeg reagerer også på at treneren fikk fortsette å jobbe med barn. Det er synes jeg ikke er riktig.
    Ellers stå på videre!

    SvaraRadera
  39. Ida är inte den ända som har drabbats av honom. Tro mig, det vet jag.

    SvaraRadera
  40. Det som ovanstående skriver är katastrof liksom Idas berättelse!! Snälla träd fram för denne tränare måste försvinna från idrottsrörelsen!!

    Fd Triton-simmare

    SvaraRadera
  41. Ärlig version? Inte vet jag men Östgöta-corren skrev så här:

    "Oenig Göta hovrätt
    I fredags dömde en oenig Göta hovrätt simföre- ningens chefstränare, Mikael Holmertz, för sexuellt ofredande.

    Brottet gjorde han sig skyldig till i februari 2002 då han visade samlagsbilder för en landslagsmeriterad tonårsflicka som tillfälligt befann sig i Linköping för att träna.

    Hovrätten, som rev upp tingsrättens friande dom, kom också fram till att idrottsledaren kysste flickan och smekte henne på låret."

    Kyssa och smeka en ung flicka på låret kallar jag att "tafsa".

    //Ngn som följde länken i inlägget ovan.

    SvaraRadera
  42. Du är en otroligt stark tjej Ida och många barns stora förebild. Vi önskar dig all lycka i framtiden och till din satsning mot OS i London.

    Kram
    Familjen Wetterborg (SK Triton)

    SvaraRadera
  43. Ida var INTE 15, utan 17. Hon hade dessutom under samma period en pojkvän som var närmare 30. Har han också blivit anmäld?

    SvaraRadera
  44. En tränare skall aldrig röra en simmare och den ska aldrig närma sig en simmare sexuellt. Det är väldigt enkelt. Det är alltid tränarens fel för att det är den som är vuxen och den som har ansvar.

    Tack Ida för att du är så modig

    Thomas Stenberg pappa till Emma och Sara Triton

    SvaraRadera
  45. Det här är ett typiskt fall där ord står mot ord. Ingen utomstående - inte ens domstolarna - VET om det är som Ida säger att tränaren försökte kyssa henne i hissen på väg till träningen eller om det är som tränaren säger att Ida försökte kyssa honom. Tänk om han är verkligen är oskyldig...

    SvaraRadera
  46. Oskyldig? Knappast.

    Han säger själv att han betalat böterna och gjort rätt för sig.

    SvaraRadera
  47. Han var dock den som gjorde en anmälan först, sen gjorde hon en anmälan, han blev friad, hon överklagade och då gick det igenom, dock ej med en enad domstol. Ida säger dessutom att han aldrig rört henne eller hållt fast henne, ljög hon i domstol eller i bloggen? Hon skriver dessutom att hon var 15, vilket hon inte var.

    Han har säkert gått över gränsen, men varför hon ska behöva ljuga och överdriva är en fråga endast hon kan svara på.

    Hennes fall är INTE ett patrik sjöberg fall, han var ett litet barn i händerna på en pedofil som blev utsatt i åratal av droger, foton osv. Hon träffade denna mannen i 4 dagar a några timmar och då PRATADE dom. vilket jag förstår kan vara obehagligt nog, men att ljuga gör det bara värre för henne.

    SvaraRadera
  48. Det finns en FB sida som uppmanar LASS till att ta sitt ansvar, erkänna att de gjorde fel och direkt avskeda tränaren.

    http://www.facebook.com/pages/Linköpings-ASS-ta-ert-ansvar/150370681697563?sk=info

    SvaraRadera
  49. Tycker det är jättebra av dej Ida att våga ta upp detta! Ingen ska behöva råka ut för något liknanade, varken i samband med idrott eller annars... Viktigt att vi är varandras ögon och öron och att vi vågar agera när vi anar att allt inte står rätt till!

    // Kerstin Talback, mamma till simmare i Järfälla simsällskap

    SvaraRadera
  50. Ingen reaktion från LASS ännu. Intressant. Tiga ihjäl är ingen bra lösning..........

    SvaraRadera
  51. Jag följde det här fallet då det utspelade sig. Jag har också följt debatten här och länken till Correns artikel. Där står bl.a: "Som en röd tråd i hela denna historia återkommer begreppet "oenig"". Med tanke på det tycker jag att det är olyckligt att Ida väljer att gå ut med direkta osanningar om bl.a sin åler. Som någon annan också var inne på då det gäller domarna finns även där uppgifter som Ida lämnat och som står i motsats till det hon nämner i sitt inlägg ovan. Om man vill vara fullt trovärdig i ett sådant här fall får man se till att man håller sig till sanningen och inget annat än sanningen. Om man inte gör det riskerar man att de uppgifter man lämnat/lämnar blir ifrågasatta samtidigt som ens sak blir försvagad. För mig känns det därför som att det inte bara finns en sida av det här tråkiga fallet och att det då blir väldigt svårt att kategoriskt ta ställning för eller mot endera parten. Det är ju också vad Tingrättens och Hovrättens domar avspeglar och i förlängningen även LASS beslut att inte sparka tränaren.

    SvaraRadera
  52. Tränaren i fråga "har varit i farten" i många år och Ida är inte den enda som blivit utsatt för div. sexuella övertramp från hans sida. Frågar du simmare som varit med, simmartjejer som varit omkring honom, säger många, många samma sak och ingen är inte överraskade av att det till slut blev anmält. Jag har varit i simmarkretsar sedan mitten av 80-talet och berättelse efter berättelse har berättats om honom, berättelser som kommer från olika simmartjejer som helt oberoende av varann berättat samma typ av "sex-händelser" med JUST denna tränare i huvudrollen.

    Tack för att du tog steget Ida.

    SvaraRadera
  53. Hoppas allt ska ordnas sig till det bästa för dig Ida. Bra att du orkar ta upp detta igen. Vet att många aktiva simmare idag i LASS är mycket rädda för denne tränare och att han inte är särskilt omtyckt. Varför gör inte LASS någonting utan bara lossas som det regnar??

    SvaraRadera
  54. Nu måste hetsjakten på Ida sluta, ni borde skämmas. Om Ida hade en äldre pojkvän när det inträffade så hade hon det frivilligt, det hon blev utsatt för var övergrepp/tvång. Detaljer som hur gammal Ida egentligen var exakt är helt orelevanta i fallet ett övergrepp är alltid ett övergrepp.En man utnyttjade sin ställning för att göra dessa övergrepp på Ida, sen använde han sin ställning för att utöva hot, påtryckningar och ryktesspridning som pågår än idag. Ida är alltså ett offer i detta, utsatt för den största sortens svin man kan tänka sig. Det är inte svårt att spekulera i vad som hänt om Ida stannat för karriärens skull.
    Till er som försvarar en dömd sexbrottsling kan jag bara beklaga, ni är sjuka och behöver hjälp snabbt. Men ni gillar väl sexbrottslingar, pedofiler och våldtäcktsmän.
    Jag förstår verkligen om Ida vill lämna denna hemska historia bakom sig och gå vidare, men simmarsverige får aldrig glömma detta svek.
    Du är en otroligt stark person Ida, tvivla aldrig på dig själv

    Christian Nilsson

    SvaraRadera
  55. Att nästan hälften av de tjejer som var aktiva i Linköpings elitgrupp tog steget att sluta vid den tid då allt detta äntligen kom ut säger väl en hel del?
    Ida var inte ensam.

    SvaraRadera
  56. Ser att LASS har skrivit ett inlägg på sin hemsida idag. Vad kan jag säga...katastrof!!

    SvaraRadera
  57. Något som gör mig jävligt irreterad, är att ni som tycker att det är msamma sak att vara tillsammans med en som är 30 när man är 18 som som att bli sexuellt trakasserad av en landslags tränare som 15 är fel ute. Ida har antagligen valt denna 30 åring själv för att hon tycker om honom. En tränare har ett uppdrag att träna precis som en lärare har att lära ut och det innerfattar inte sexuella relationer. Att ha kvar en sådan tränare som gör sådanna övertramp är ett slag i ansiktet för alla som är utsatta för sådana liknande övergrepp.

    15 simmare

    SvaraRadera
  58. http://www6.idrottonline.se/LinkopingsASS-Simning/Nyheter/Egnanyheter/Fortydligandefranstyrelsen/

    SvaraRadera
  59. Hej Ida,

    Starkt att du har modet att berätta. Äntligen har simförbundet reagerat med en "blänkare" på hemsidan.

    Du är en fantastisk förebild för alla unga simmare!

    /Simmarförälder

    SvaraRadera
  60. ...och LASS har känt sig nödgade att skriva ett långt försvarstal där de ännu en gång visar hur fega vuxna är.

    SvaraRadera
  61. LASS styrelse förringar de sexuella trakasserier som deras huvudtränare är dömd för. De verkar inte tycka att sexuella trakasserier är särskilt alltvarligt eller så tycker de sig kunna avgöra tränarens skuld bättre än hovrätten. Han blev ju bara dömd med 3-2 skriver de. Hur tänker de?? Det är väl för fan ingen fotbollsmatch där man kan sitta hemma och tycka att han blev bortdömd och egentligen borde vunnit.

    Hoppas att den breda massan av LASS medlemmar nu får upp ögonen och gör sig av med sin inkompetenta styrelse och sexbrottsdömde huvudtränare nu när Ida varit stark nog att gå ut och berätta vad som hände.

    SvaraRadera
  62. otroligt starkt av dig! bra gjort!

    SvaraRadera
  63. Otroligt bra gjort av dig att gå ut och utsätta dig för allt detta .... igen. Vi får hoppas att det hjälper andra och att de som gjort liknande erfarenheter också kan komma fram, för vi vet ju att detta inte var en enstaka händelse.

    Med LASS styrelse kommer tyvärr inte att något att ändras och skälen till detta finner man på en definition på Wikipedia om sekter som definieras enl nedan och det mesta passar in på Östgöta-klubben.

    1. Frivillig organisation där medlemskapet förtjänas.
    2. Medlemskapet är exklusivt och kan fråntas de medlemmar som inte följer gruppnormerna.
    3. Medlemmarna ser sig som en elit som är i besittning av särskild kunskap.
    4. Sekten är vanligen i konflikt med sin omgivning.
    5. Inom sig är sekten vanligen egalitär, det vill säga alla troende är ett prästerskap.
    6. Sekten är etisk och asketisk, alltså att man har vissa levnadsregler och offrar tid och pengar på sin grupp.
    7. Slutligen är sekten totalitär, det vill säga kräver totalt engagemang och försöker styra individens liv.

    Sekter är ofta karismatiska, det vill säga att de har idoler och att dyrkan av dessa är en del av det religiösa utövandet. Grundaren av en sekt brukar få status av profet bland medlemmarna.

    Klubben/Styrelsen enas och sluter sig alltså ännu mera mot den yttre fienden och kan inte lyfta blicken och se det som är uppenbart för resten av simmar-Sverige.

    SvaraRadera
  64. Va fan är det som händer??

    Vad är det ni håller på med i simmar Sverige? Att inte LASS och simförbundet skäms för sitt agerande och uttalande. Helt otroligt och de som uttalar sig ska vara vuxna människor?

    Sexuella övergrepp eller trakasserier är aldrig tillåtet inom Simidrotten - det är nolltolerans som råder!

    Ovan hittar ni överskriften på vad Sven Von Holst skriver på simförbundets hemsida. Hur kan man skriva något sådant och sen inte leva efter det? Sluta skriva massa uttalande och ståndpunkter som inte betyder ett skit! Om det är nolltolerans hur fan kan där då finnas en som vi idag vet är dömd? Nolltolerans? Skulle inte tro det….

    Sveriges rättsystem är uppbyggt på ett sånt sätt att man friar om det finns minst lilla tvivel.

    Till LASS styrelse: ”Vid en samlad bedömning av bevisningen i målet finner hovrätten ställt utom rimlig tvivel att A handlat på det sätt som påstås i stämningsansökan”

    Hur kan man som styrelse komma ut med en sån bortförklaring att man har en dömd sexualbrottsling kvar i sin verksamhet. Förklaringarna är:

    Röstsiffrorna i dommen dömdes 3-2, tillbaka till fotbollsresultatet, so what? Tilläggas här ska att det var de två nämde männen som var osäkra. Wikipedia: En nämndeman är en lekman som tillsammans med en eller flera lagfarna domare dömer i domstol.

    Bötes dommen var så pass låg vilket tyder på att hovrätten inte bedömer det som ett grovt brott??? Otroligt… Behöver inte ens komentera detta.

    Tur också att geografin har gjort det enkelt för LASS! Men hur är det på SM då? Eller andra tävlingar för den delen?

    Det värsta av allt i detta är att en man i auktoritär position utnyttjat detta. Att som landslagstränare invitera upp en yngre simmare och sen behandla henne som han gjorde. Det är helt oväsentlig om det är Tessan på 34 år eller Ida på 16. Att missbruka ett sådan förtroende är bland det skamligaste man kan göra. Men snäppet skamligare är att hålla en sån person bakom ryggen.

    Nu får fan folk börja ta sitt ansvar!

    SvaraRadera
  65. Allvarligt... Har ni som skriver i denna blogg i ert missnöje mot både LASS och simtränaren alltid rent mjöl i påsen? Ni har aldrig gjort något fel och ångrat det ni har gjort? Jag tror och hoppas innerligt att Idas tanke med detta uttalande i sin blogg inte är att starta en hetsjakt mot en simklubb eller mot simtränaren. Utan ett sätt att gå vidare, vilket andra bör göra också!

    SvaraRadera
  66. Aldrig gjort något fel? Det har väl alla. Men, jag har då aldrig förgripit mig sexuellt på någon, visat porr för mina simadepter etc.

    Linköpings Allmänna Simsällskap är en anrik förening med god kultur. Därför förvånar det mig mycket att de behåller chefstränaren. I detta sammanhang spelar det ingen roll om han är världens bästa tränare...

    SvaraRadera
  67. Kan även tillägga att jag själv har tråkiga erfarenheter av elit tränares uppträdande. Jag var yngst, en av få tjejer + 70 av Sveriges tränare på en kurs/konferens i Stockholm när jag var 17, söt och yppig, men också en duktig tränare. Detta var i början av 80-talet.

    Utan att namnge någon så var jag chockadoch kränkt över hur de "slängde sig" över mig, sexuella anspelningar etc, tränare jag beundrade och såg upp till. Majoriteten gifta och flera landslagstränare...

    Efter den upplevelsen åkte jag ALDRIG mer på en kurs.

    SvaraRadera
  68. Hej Ida,

    Håller med om att simförbundet handlade otroligt fegt i situationen!! Jag vill också säga att jag tycker det är anmärkningsvärt att lass går ut på sin hemsida som en klubb och "håller med" tränaren och säger att de inte vill tro vad som hände. Jag hoppas du vet hur många du har på din sida! Tycker att du är så stark som går ut offentligt med det här!

    -Liz

    SvaraRadera
  69. Det är intressant det som nämns... Kommer ni ihåg incidenten med juniorlandslags ledaren som blev avstängd pga att han under en så kallad invigning av två stycken nya adepter där tjejen fick raka killen "där nere" under glada tillrop från de övriga. Denna ledare fick syn på detta och skrattade rått åt det hela! Som jag kan förnimma så blev han avstängd under några år och fick sedan återkomma till landslaget. Tränaren är mig veterligen fortfarande aktiv som simtränare...

    SvaraRadera
  70. Starkt av dig att berätta!

    Det är tragiskt att de låter en sådan tränare få fortsätta. Han har förverkat sin rätt att någonsin befinna sig i en simhall igen, genom att missbruka sin ställning som ledare för att begå ett av de värsta brott som finns och skada en människa för livet...

    SvaraRadera
  71. Likväl som att det kommit fram att några vuxna tyckt att det var lite konstigt att Viljo omgav sig med pojkar (läs vidare här) http://bohuslaningen.se/sport/1.1196886-inte-forvanad-over-pedofilanklagelser, vad har vuxna i simtränarens omgivning reagerat på? Det är ju så att någon måste säga något och ställa frågan iallafall för att det skall bli ett stopp. Att lägga den bördan på ett barn eller en mycket ung människa är ju helt orimligt. Det ÄR ett vuxen ansvar att våga se, berätta och agera trots att det är jättesvårt även för vuxna. Många, precis som jag, är nog rädda för att det skall vara förtal, men den rädslan skyddar ju bara förövare av alla sorter. Bra gjort Ida med familj som agerade. Nu väntar vi på att förbund och förening visar vilka värderingar de har genom sitt agerande. Ryggmärgsbeteendet verkade gå i en riktning mot att kunskap i simning går före etik och moral. Med tanke på aktualiteten och fokus på sexuella övergrepp mot barn inom idrotten blir denna simklubb och simförbundets agerande mycket viktigt. För alla. Och detta handlar verkligen inte om moralpanik. Vill bara säga det. Tydligt.

    SvaraRadera