fredag 4 februari 2011

VECKANS MENTALA TIPS


Mellan stimulus och reaktion ligger vår största källa till makt och friheten till att välja.

All fakta som jag skriver idag kommer från boken, ”det sju goda vanorna”. Denna bok ingår i min utbildning till mental tränare.


Här kommer en sann historia:
Victor Frankl
Victor Frankl var en psykiater och jude. Han fängslades i ett koncentrationsläger under andra världskriget. Där han fick uppleva saker som var så motbjudande att vi inte ens kan föreställa oss det. Hans föräldrar, bror och fru dog i lägret eller sändes till gaskamrarna. Med undantag över levde bara han och hans syster. Frankl själv utsattes för tortyr och svält nästan dagligen och viste inte när det var hans tur.
En dag när han satt naken och ensam i ett litet rum började han bli medveten om vad han senare kommer beteckna som människans yttersta frihet. Den frihet hans nazistiska fångvakter inte kunde beröva honom.  De kunde kontrollera hans miljö, de kunde göra vad de ville med hans kropp. Men Frankl själv kunde se på vad som hände som en utomstående iakttagare. Inom sig själv kunde han bestämma hur allt skulle påverka honom. Mellan det som hände honom, eller stimulus och hans reaktion låg hans frihet eller makt att välja reaktion. Under dessa upplevelser kunde han föreställa sig att han föreläste för sina elever efter befrielsen.
Frankl i koncentrationslägret

Det jag vill säga är att det är du som bestämmer hur du ska reagera på olika saker som händer dig. Det är helt ditt egna val. Ingen kan såra dig utan ditt medgivande. Ingen kan ta ifrån dig din självrespekt om du inte ger den till någon.
Det är vårt frivilliga medgivande, vårt samtycke till vad som händer med oss, som skadar oss i långt högre grad än vad som faktiskt händer oss.
Så det är inte det som händer oss utan vår reaktion på vad som händer oss som sårar oss. Du har faktiskt valet att inte ta åt dig. Du har valet att inte bli ledsen om någon är dum vid dig. Det är alltid du själv som har valet.
Naturligtvis kan yttre ting skada oss fysiskt eller drabba oss ekonomiskt eller förorsaka sorg. Men vår karaktär, vår grundläggande identitet behöver inte skada oss.

Victor Frankl hävdar att det finns tre centrala världen i livet:

UPPLEVELSEVÄRDE-hur vi upplever saker och ting
KREATIVAVÄRDET- vad vi skapar
ATTITYDVÄRDET- hur vår reaktion visar sig

Det som betyder mest är attityden med andra ord hur vi reagerar på vad vi upplever i livet.

Allt detta betyder att vi som människor är ansvariga för vårt liv och på hur vi reagerar på olika saker. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar